20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Ruské pirohy

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
mletá vepřová plec 350 g
malá cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ruská
Příprava: 02 h.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je třeba, aby máslo bylo dostatečně změklé, aby se přísady spojily v hladké těsto, nesmí tam být hrudky. Zabalíme do potravinářské fólie a alespoň na hodinu dáme do lednice.
Mezitím co nám těsto odpočívá v lednici, připravíme si nádivku. Uvaříme vajíčko natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Hříbky nakrájíme a podusíme na lžíci másla (můžeme dělat i bez nich). Libovou vepřovou plec najemno nameleme a orestujeme na drobně pokrájené cibulce dozlatova. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekaným uvařeným vajíčkem a podušenými houbami.
Z těsta vždy odkrojíme kousek o velikosti tenisáku, zbytek necháme přikrytý fólií, aby nám těsto neoschlo. Na lehce pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku (tak, aby nám šly pirohy plnit) a skleničkou vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku nádivky, přehneme a okraje pořádně přitiskneme k sobě - můžeme použít formičku na pirožky. Těsto také můžeme radýlkem nakrájet na čtverce, čtverečky naplnit náplní, přehnout a prsty dobře spojit, ale pokud použijeme formičku na pirohy, jde to líp. Nic se nestane, jestliže nám náplň někde trošku kouká, pirohy zůstanou ve tvaru, v jakém je dáme na plech a náplň nevytéká.
Pirožky dáme na suchý, ničím nevymaštěný a nevysypaný plech (těsto je samo hodně mastné), potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme při 180° asi čtvrt hodiny až dvacet minut dozlatova.

Tip:
Nádivku můžeme připravit také hříbkovou se zelím:
Na ni budeme potřebovat 250g kysaného zelí, 3 větší brambory, hrst hříbků, sůl, drcený kmín, pepř a případně kousek uzeniny.
Hříbky nebo žampióny nakrájíme nadrobno a podusíme. Přidáme kysané zelí, které jsme překrájeli na menší kousky, podlijeme sklenkou vody, osolíme, okořeníme drceným kmínem a pepřem a podusíme tak dlouho, až se vyvaří voda. Přidáme uvařené a najemno nastrouhané brambory, dobře promícháme a plníme pirohy. Do nádivky můžeme přidat i kousek nakrájené klobásky nebo dobré anglické.


Další fotografie
 


RECEPTY

Třešňové knedlíky

Postup: Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici,... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosová roláda

Postup: S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

RECEPTY

Králík pečený s rajčaty a houbami

Postup: Králíka naporcujeme osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Do pekáče dáme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Couračka

Postup: Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a i s lákem zalijeme 1,5l studené vody,... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...